Евролидерите одобриха цифровия сертификат за пътуване в Европейския съюз. Той има

...
Евролидерите одобриха цифровия сертификат за пътуване в Европейския съюз. Той има
Коментари Харесай

Здравен сертификат: Как ще се придвижваме в Европа след 1 юли?

Евролидерите утвърдиха цифровия документ за пътешестване в Европейския съюз.  Той има за цел да улесни пътуването на всички жители на общността, до момента в който трае пандемията.  Цифровият документ ще бъде годен в Евросъюза от 1 юли и ще се издава гратис.  Страните, които съумеят по-рано да приготвят въвеждането му, ще може да го използват още от 1 юни.

Официалното название на документа е „ Европейски дигитален Covid документ “.  Той не е наложителен документ, а наше право като жители на Европейски Съюз. Тестът ще носи информация дали сме ваксинирани и с коя ваксина, дали имаме изработен тест и дали имаме антитела. Документът може да се употребява и на национално равнище.

Преди общоевропейският документ да влезе в действие, следва финалното му утвърждение от Европейския парламент, което се чака да се случи сред 7 и 10 юни.
Как ще се придвижваме в Европа ?
Всяка страна членка ще взема решение сама кой да е интервалът на годност на документа след имунизация, както и дали ще важи при единствено една доза сложена ваксина. Това ще е по този начин до момента в който специалистите се произнесат изрично какъв брой трае отбраната. Страните сами ще преценят и кой тест ще одобряват за меродавен, той ще се поема от пътуващите.

Междувременно Европейската комисия отпусна в допълнение още 100 млн. евро за PCR проби.  Поради високата им цена обаче след време е допустимо да се наложи и признаването антигенните проби.

Всяка страна членка резервира и правото си макар съществуване на документ да постанова карантина.  При преболедувалите ковид документът ще важи 188 дни.

Неваксинираните хора, които пътуват, ще би трябвало да наблюдават условията на всяка страна за влизане на нейната територия, съобщи bTV.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР